
Młyn Hilberta zaprasza na majówkę! Będzie się działo!

Młyn Hilberta w Dzierżoniowie zaprasza mieszkańców regionu n długi majowy weekend. Edukacja, zabawa, rodzinna atmosfera – tu znajdziesz wszystko i jeszcze więcej. Od 1 do 4 maja w Dzierżoniowie trwać będzie zabawa. Zapadła też decyzja: od pierwszego dnia maja obowiązywać będą nowe godziny otwarcia.
Każdego dnia majówki na zwiedzających czekać będzie inny motyw przewodni. Program majówki obejmuje m.in. sentymentalne podróże do czasów PRL, bajkowe przygody dla dzieci, artystyczne warsztaty oraz spotkania z tradycją młynarską i piekarską. Dla gości przygotowano również kreatywne zajęcia, zwiedzanie z przewodnikiem i aktywności dla całych rodzin.
Muzeum będzie dostępne dla zwiedzających od godz. 10:00 do 18:00, a oprowadzanie z przewodnikiem rozpoczynać się będzie o każdej pełnej godzinie. Zarezerwuj miejsce i dołącz do młynarskiej majówki: https://forms.gle/v9vh5ZAQbSJCqWZV8.
Czwartek-niedziela, 1-4 maja
Wejścia z przewodnikiem: godz. 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 i 17:00
Bilety: 35 zł/os.
Program:
1 maja, czwartek – Śladami tablic ostrzegawczych
Temat dnia: PRL-owski klimat, bezpieczeństwo z humorem i trochę nostalgii!
* Zwiedzanie „tablicowe” – szlak z hasłami PRL
* Autentyczna fotościana PRL
* Wykład: „Jak nie wpaść w mąkę? BHP z humorem”
* Warsztaty: Zrób swoją tablicę ostrzegawczą
2 maja, piątek – Święto bajek i Trybika
Temat dnia: Bajkowy świat, dziecięca wyobraźnia i nasz bohater – Trybik Tolek
* Głośne czytanie bajek
* Mistrzostwa „Kopciuszek”
* Tworzenie młynarskich zakładek do książek
* Autografy od autorki „Tajemnicy zagubionego Trybika”
3 maja, sobota – Artystyczny Młyn
Temat dnia: Twórczo, kreatywnie, zbożowo i mącznie!
* Zbożowe mandale
* Zgadnij, do czego to służyło
* Piękne „jednorazowe” mączne obrazki
* Warsztaty: Zrób swój znak towarowy na worek z mąką
* Zrób kartkę z PRL z hasłem młynarskim
4 maja, niedziela – Dzień Piekarza
Temat dnia: Zboże, mąka i… dużo zabawy z piekarskim twistem!
* Spacer z przewodnikiem w fartuchu młynarskim
* Ścieżka edukacyjna „Skąd się bierze chleb?”
* Tworzenie mapy młyna przez dzieci
* Warsztaty robienia „kurzu w butelce”
* Kurs rozpoznawania typów mąki w ciemno
* Pasowanie na młynarza.