Tradycyjnie uroczystości rozpoczęła Msza Święta Dziękczynna w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, odprawiona w góralskiej oprawie muzycznej. Następnie barwny korowód dożynkowy – z udziałem parlamentarzystów, samorządowców, przedstawicieli organizacji pozarządowych, sołectw oraz mieszkańców – przeszedł na stadion sportowy. Tam gospodarz gminy wraz ze starostami dożynek, Iwoną i Bogusławem Babik, przeprowadził tradycyjny obrzęd – misterium chleba.
Jak co roku nie zabrakło konkursowych emocji. Sołectwa walczyły o tytuł Najpiękniejszego Wieńca Dożynkowego, a profesjonaliści, instytucje, organizacje i amatorzy rywalizowali w konkursie na Najsmaczniejsze Pierogi. W kategorii Kucharze Profesjonaliści (jury: Grzegorz Macko – poseł na Sejm RP, Piotr Kraczkowski – radny Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, Małgorzata Krzyszkowska – starosta powiatu kamiennogórskiego): I miejsce – Chatka Vladka za chinkal, II miejsce – Porażeni Michał Dąbrowski za pierogi pomarańczowe z kaczką i żurawiną, III miejsce – Lawenda Replay za pierogi węgierskie.
W kategorii Instytucje i Organizacje (jury: Ireneusz Zyska – poseł na Sejm RP, Stanisław Leń – wójt gminy Marcinowice, Monika Broczek – dyrektor biura poselskiego Sylwii Bielawskiej): I miejsce – Przedszkole w Czarnym Borze za pierogi z pieczoną dynią, II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Żywe Srebro za pierogi Zbójnickie Bimbołki, III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Niezłe Ziółko z Uniemyśla za pierogi chłopskie.
W kategorii Ekipy Amatorskie (jury: Aneta Rajca – ARiMR Wałbrzych, Wioletta Polak-Bodziony – prezes PKS Kamienna Góra, ks. Łukasz Langenfeld – kustosz Sanktuarium MB Łaskawej w Krzeszowie): I miejsce – Malwina Lutkiewicz za pierogi z owocami i miętą, II miejsce – Barbara Wojtarowicz za pierogi drożdżowe z mięsem, III miejsce – Marcin Bradel za pierogi ze śliwką i białą czekoladą.
Najpiękniejszy Wieniec Dożynkowy oceniali: Agnieszka Kołacz-Leszczyńska – senator RP, Robert Jagła – poseł na Sejm RP, Leonard Górski – starosta wałbrzyski, Tomasz Fąka – wójt gminy Stare Bogaczowice oraz Henryk Dumin – specjalista ds. niematerialnego dziedzictwa kulturowego w Muzeum Karkonoskim w Jeleniej Górze. Jury nagrodziło: I miejsce – Sołectwo Grzędy i Grzędy Górne, II miejsce – Sołectwo Borówno, III miejsce – Sołectwo Witków. Wyróżnienia – Sołectwo Jaczków i Sołectwo Czarny Bór.
Na scenie wystąpiły lokalne zespoły folklorystyczne: Kapela Góralska Janicki, Grzędowianki, Radość z Witkowa oraz gościnnie Złote Nutki z Przedwojowa. Repertuar polskich przebojów zaprezentował zespół Living Boombox, a do tańca porwał uczestników DJ Miętus. Finałem wydarzenia był efektowny pokaz sztucznych ogni. Na najmłodszych czekały liczne atrakcje: wiejski plac zabaw, pierogowe warsztaty, poszukiwanie igły w stogu siana, spacery z alpakami z Alpakowej Oazy, przejażdżki na kucykach z Pony Ranch w Grzędach oraz kontakt ze zwierzętami z Chicken Landu w Borównie.
-Sukces i wyjątkowa atmosfera wydarzenia to efekt współpracy wielu osób i instytucji. Podziękowania skierowane zostały do sołectw, jednostek OSP, instytucji kultury, szkół, rolników, stowarzyszeń, firm oraz licznych wolontariuszy, którzy wspólnie stworzyli tegoroczne Dożynki Czarnoborskie i Dolnośląskie Święto Pieroga – podkreślali organizatorzy wydarzenia.