Wybrali najlepsze danie szefów kuchni wrocławskich restauracji
Dwutygodniowy staż w restauracji z czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie był nagroda główną w tegorocznej edycji konkursu kulinarnego Grand Prix Wrocławia. Pierwsze miejsce i tytuł „Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” zdobył Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami.
Do rywalizacji stanęło 14 szefów kuchni z wrocławskich restauracji. W ścisłym finale czterech z nich walczyło o główną nagrodę. Ich zadaniem było przygotowanie dania z lokalnych produktów. Jury konkursowe ocieniało jakość, walory smakowe i sposób podania konkursowych dań.
Pierwsze miejsce i główną nagrodę wywalczył Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami i to on wyjedzie na staż do Sztokholmu. Drugie miejsce zdobył Yassin Bugajny (Restauracja Wierzbowa 15), trzecie Wojciech Janowicz (Campo Modern Grill) – obaj uzyskali tytuły „Wicemistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024” oraz nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tysiące złotych. Przyznano również wyróżnienie i 2 tysiące złotych, które otrzymał Volodymyr Savczenko z Restauracji Tarasowa.
W skład jury weszli eksperci kulinarni. Przewodniczącym jury został Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Dania konkursowe oceniali również Jonas Langerström – szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin, Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych, Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia oraz Alfred Wagner, prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.