
Tradycje Wielkanocne przyciągały zapachem świątecznych dań

Tradycje Wielkanocne organizowane przez Ośrodek Kultury Gminy Lubin po raz kolejny przyciągnęły tłumy mieszkańców, którzy chcieli zaczerpnąć inspiracji z popisowych dań gospodyń z Gminy Lubin. Jury konkursu kulinarnego miało wiele pyszności do spróbowania i ocenienia, ale łatwo nie było wybrać te, które w tym roku były najpyszniejsze.
Tradycje Wielkanocne w Gminie Lubin to oprócz pysznych dań na stole również konkursy na palmę wielkanocną, kartkę świąteczną i najpiękniej przystrojone stoisko.
– Do konkursu zgłosiło się 16 Kół Gospodyń Wiejskich. Jeśli chodzi o desery to tym razem króluje sernik, jury oceni też potrawy z jajkiem w roli głównej i danie świąteczne – powiedziała nam Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin. – Te konkursy to nie tylko okazja do spotkania się i spędzenia miło czasu, ale również wymiana doświadczeń. Przepisy na najlepsze potrawy, które zaprezentowano w ramach konkursów kulinarnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce z przepisami.
Jury spróbowało każdej potrawy zgłoszonej do konkursu, ocieniło ją i po długich rozmowach wydało werdykt.
– Na konkurs przygotowałyśmy królika w marchewce, jajka z kruszonką i sernik dubajski – powiedziały gospodynie z KGW Szminką Malowane. – Ten królik to nasze rodzinne tradycje. Nasi rodzice przygotowywali królika na święta, dlatego postanowiłyśmy to danie zgłosić do konkursu. Oprócz tego na stoisku można znaleźć babeczki, gniazdka w czekoladzie, jajka faszerowane i ciasto bezglutenowe oraz naturalne soki.
Skowronki z Gorzycy na konkurs zgłosiły pastę jajeczną w babeczkach, faszerowane jajka i sernik wielkanocny. A na ich stanowisku można było spróbować pasztetu z jajek, sałatki jarzynowej czy lawendowej lemoniady.
Do konkursu stanęli również mieszkańcy sołectwa Zimna Woda, którzy do konkursu zgłosili sernik bez sera, białe kiełbaski w boczku i jajko a’la burger. A dla odwiedzających stoisko mieli słodycze, kolorowe galaretki, pesto z czosnku niedźwiedziego na świeżej bagietce i chlebowego branka.
Kiedy członkowie jury debatowali nad ostatecznym werdyktem mieszkańcom czas umilał koncert Unique String Quartet z repertuarem inspirowanym muzyką Coldplay oraz serialem „Bridgertonowie”. Na scenie wystąpił również gminny zespół wokalny Osieczanki.
Grand Prix konkursu kulinarnego zdobył Kolorowy Sernik na Zimno Buczynianek, a w pozostałych kategoriach wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
Świąteczny obiad:
1. miejsce Królik w marchewce KGW Skowronki Gorzycy
2. miejsce Żur z jajem Stowarzyszenia Razem dla Chróstnika
2. miejsce Karkówka z kapustą, grzybami i Boczkiem KG Krzeczyn Wielki
2. miejsce Specjał Damiana z Sołectwa Raszówka
3. miejsce Karkówka w miodzie i musztardzie Sołectwa Kłopotów
Jajko w roli głównej:
1. miejsce Faszerowane jajka Składowianek
2. miejsce Jajka w różnym wydaniu Siedlecka Nuta
2. miejsce Ale jaja Klubu Pod Garami
3. miejsce Jajko w chrupiącej oprawie Żony Księginic
Ciasta:
1. miejsce Wiosenne przesilenie Gorzelinianki
2. miejsce Wielkanocny Sernik Dąbrowianki
2. miejsce Sernik gospodyń z Bukownej
3. miejsce Sernik wielkanocny Sołectwa Zimna Woda
3. miejsce Sernik z polewa i pistacjami Sołectwa Wiercień
3. miejsce Sernik dubajski KGW Szminką Malowane.