×

Zaproszenie do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

UMDW UMDW

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XXIV edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ma na celu wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej oraz najlepszego produktu regionalnego.

Wydarzenie odbędzie się 28 czerwca 2025 roku na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu (ul. Zwycięska 8). Konkurs ma charakter otwarty – mogą w nim uczestniczyć wszyscy producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, którzy spełniają kryteria określone w regulaminie.

Kategorie konkursowe – Kategoria: POTRAWA – Celem tej kategorii jest identyfikacja i promocja tradycyjnych potraw, charakterystycznych dla dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska. Konkurs kierowany jest do: firm gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich.

Uczestniczą dwuosobowe zespoły, które przygotowują menu składające się z: zupy lub przystawki,
dania głównego. Oba dania muszą być przygotowane z produktów związanych z województwem dolnośląskim, powszechnie rozpoznawalnych i charakterystycznych dla regionu.

Druga kategoria to PRODUKT. Celem jest promocja tradycyjnych produktów spożywczych oraz zachęcanie producentów do ubiegania się o unijne oznaczenia jakości. Konkurs wspiera także rozwój lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa oraz poszukiwanie alternatywnych źródeł dochodu na obszarach wiejskich.

Produkty oceniane będą w następujących kategoriach: I. Produkty pochodzenia zwierzęcego: wyroby mięsne i wędliniarskie, produkty mleczne, miody. II. Produkty pochodzenia roślinnego: przetwory owocowe, przetwory warzywne; III. Napoje regionalne: napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe; IV. Inne produkty regionalne: szczególnie łączące składniki roślinne i zwierzęce (np. farsze).

Każdy producent może zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii. Kapituła konkursu wybierze: najlepszą potrawę regionalną, najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zwycięzcy zostaną nominowani do ogólnopolskiej Nagrody Honorowej „Perła 2025”, która zostanie wręczona 27 września 2025 r. podczas Wielkiego Finału Konkursu „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych: do 5 czerwca br. Zgłoszenia należy przesyłać: w wersji papierowej na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Wydział Obszarów Wiejskich, ul. Wybrzeże J. Słowackiego 12–14, 50–411 Wrocław z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” lub drogą mailową (skan + wersja edytowalna) na adres: [email protected].

Serdecznie zapraszamy do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu promującym kulinarne bogactwo Dolnego Śląska!